Tandartspraktijk de Liefde Amsterdam
Telefonische afspraak
020 614 0053
Openingstijden
M 08:00 21:30
D 08:00 17:30
W 08:00 21:30
D 08:00 21:30
V 08:00 17:30
Z 09:00 16:00
Spoed

Op onderstaande dagen en tijden kunt u bij spoed bellen met tel. 020 471 3137.
Maandag tot en met donderdag tot 21.30 uur
Zaterdag van 09.00 – 16.00 uur
Zondag van 10.00 - 15.00 uur

Buiten deze tijden verwijzen wij u naar:
Dental365 Amsterdam
Piet Heinkade 215, 1019 HM Amsterdam
Telefoonnummer: 085 - 105 0754

”Independer

Mondhygiëniste Amsterdam

Ons doel is het optimaliseren van de gezondheid van uw mond. Een goede mondhygiëne is van groot belang voor de gezondheid van uw tanden en tandvlees.

 • Moderne praktijk in Amsterdam-Zuid
 • Cliënten beoordelen ons gemiddeld met score van 9/10 (Independer)
 • Enthousiast en gedreven team mondhygiënistes en preventie-assitentes

Bijna alle tandheelkundige problemen kunnen voorkomen worden door een goede mondhygiëne. Wij raden u aan om regelmatig een bezoek te brengen aan de mondhygiënist, om uw gebit zo goed mogelijk te laten verzorgen.

Maak een afspraakBel: 020 614 0053

Ga direct naar:

mondhygiëniste amsterdam bij Tandartspraktijk De Liefde

Preventie van gebitsproblemen

Een van de belangrijkste taken van onze mondhygiënisten is het voorkomen van problemen aan uw kaak en gebit. U kunt de afspraak met de mondhygiënist combineren met uw periodieke controle bij de tandarts. De tandarts onderzoekt uw tanden en kaak op eventuele problemen en de mondhygiënist reinigt uw gebit en tandvlees grondig. Ook adviseren wij u over de verzorging van uw gebit en geven we voorlichting over het effect van bepaalde voedingsmiddelen op uw tanden en kiezen.

Wanneer gaat u naar de mondhygiëniste?

U heeft geen verwijzing van de tandarts nodig voor een bezoek aan de mondhygiënist. U bepaalt dus zelf wanneer u naar de mondhygiënist gaat. Het is verstandig om bij de volgende klachten een afspraak te maken:

 • Tandsteen of aanslag op uw tanden
 • Bloedend tandvlees bij het tandenpoetsen
 • Rood en gezwollen tandvlees
 • Slechte adem
 • Een vieze smaak in uw mond
 • Terugtrekkend tandvlees
 • Gevoelige tandhalzen
 • Regelmatig gaatjes
 • Loszittende tanden of kiezen

Maak een afspraakBel: 020 614 0053

Behandelingen

De mondhygiënist start uw behandeling met het meten van een DPSI-score, waarbij de ruimte tussen uw tanden en tandvlees wordt gemeten. Uw gebit krijgt een score tussen de 0 en 4. Op basis van deze score bepalen we het behandelplan.

DPSI Omschrijving
0 U heeft gezond tandvlees: het is roze van kleur, bloedt niet en ligt strak om de tandhals
1 Uw tandvlees bloedt bij het meten en is oppervlakkig ontstoken. U heeft last van gingivitus*
2 Naast gingivitus heeft u ook tandsteen
3- U heeft last van beginnende paradontitis*
3+ U heeft last van gevorderde paradontitis: er is botafbraak en tandwortels liggen deels bloot
4 De paradontitis breidt zich uit richting de wortelpunt. U kunt tanden en kiezen verliezen door het botverlies

*Uitleg begrippen gingivitis en parodontitis: Van gingivitis is sprake wanneer er door tandplak een ontsteking ontstaat aan de rand van het tandvlees. Indien de ontsteking vervolgens uitbreidt naar het kaakbot, wordt gesproken van parodontitis.

Onze mondhygiënisten voeren de volgende behandelingen uit:

 • Reinigen van worteloppervlakken onder het tandvlees
 • Verwijderen van tandsteen, tandplak en aanslag
 • Sealen
 • Polijsten van vullingen
 • Gladmaken van worteloppervlakken
 • Aanbrengen van fluoride

Maak een afspraakBel: 020 614 0053

Verschil mondhygiënist en preventie assistent

In onze praktijk komt u mondhygiënisten en preventie assistenten tegen. Een preventie assistent geeft voorlichting over het voorkomen van gaatjes en tandvleesontstekingen. Hij adviseert u over de verzorging van uw mond en het effect van eet- en drinkgewoonten, maar ook roken op uw gebit. Daarnaast behandelt de preventie assistent cliënten met eenvoudige aandoeningen zoals het verwijderen van aanslag en tandsteen.

Onze mondhygiënist heeft een hbo-opleiding afgerond en wordt voortdurend aan kwaliteitseisen getoetst. De mondhygiënist begint waar het werk van de preventie assistent ophoudt: hij richt zich op preventie, zoals het voorkomen van tandvleesproblemen en gaatjes. Ook behandelt een mondhygiënist tandvleesaandoeningen als gingivitis en parodontitis, ofwel beginnende en gevorderde tandvleesontsteking.

Team mondhygiënistes en preventieassistentes

In onze praktijk staan onderstaande mondhygiënistes en preventieassistentes voor u klaar:

Mondhygiënistes
Kim Siderius
Panteha Jadidi
Samira Hamdane
Preventie assistentes
Monique Kellerman
Parvaneh Tousi
Barbara Paradies

Wat onze cliënten zeggen over Tandartspraktijk De Liefde

“Fijne praktijk

[..], blij met hoe ze met mensen omgaan en hun vak uitoefenen. Ook de vormgeving van de praktijk spreekt me aan, rustig, minimalistisch.”

Bron: Independer (score: 9.0/10)

“Alle tandartsen zijn binnen deze praktijk zeer deskundig. Hierdoor maakt het niet uit door wie je geholpen wordt.”

Bron: Independer (score: 9.0/10)

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Voor kinderen tot 18 jaar vallen de kosten voor een behandeling bij de mondhygiënist onder de basisverzekering. Bent u 18 jaar of ouder, dan vergoedt uw zorgverzekeraar de kosten voor een behandeling bij de mondhygiënist niet vanuit de basisverzekering. Heeft u een aanvullende tandartsverzekering, dan worden de kosten in de meeste gevallen wel vergoed. Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor informatie over de voorwaarden en hoogte van de vergoeding.

Veelgestelde vragen over mondhygiëne

Hieronder leest u veelgestelde vragen over mondhygiëne. Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Wat doet een mondhygiënist?

De mondhygiënist richt zich op preventieve en curatieve behandelingen van tanden, kiezen en tandvlees. De hoofdtaak van de mondhygiënist richt zich op het reinigen van het gebit van tandplak en tandsteen, maar ook tandvleesaandoeningen worden behandeld. Daarnaast zijn advies en voorlichting een belangrijke taak van de mondhygiënist. Met preventieve maatregelen zoals regelmatig tandenpoetsen en het gebruik van een tandenstoker na het eten kunnen gebits- en tandvleesproblemen voorkomen worden.

Wat valt onder mondhygiëne?

Mondhygiëne omvat alle preventieve en curatieve behandelingen om de gezondheid van de tanden en het tandvlees te verbeteren. Hierbij kunt u denken aan advies en voorlichting, maar ook aan het reinigen van tanden en kiezen. Veel uitgevoerde behandelingen zijn het verwijderen van tandplak en tandsteen en het behandelen van tandvleesproblemen, zoals gingivitis en parodontitis.

Wat is een goede mondhygiëne?

Een goede mondhygiëne herkent u aan uw tandvlees. Gezond tandvlees is mooi lichtroze van kleur, het bloedt niet en tanden en kiezen liggen niet bloot. Mocht u klachten hebben door teruggetrokken, rood of bloedend tandvlees, dan adviseren wij u om contact op te nemen met de mondhygiëniste. U heeft hiervoor geen verwijzing van de tandarts nodig.

Wat is gingivitis?

Gingivitis is ontstoken tandvlees. U kunt ontstoken tandvlees herkennen als het opvallend rood en gezwollen is en gemakkelijk bloedt.  In veel gevallen wordt gingivitis veroorzaakt door een ophoping van tandplak. Deze bacteriën zorgen ervoor dat het tandvlees gaat irriteren en uiteindelijk ontstoken raakt.

Hoe voorkom je gingivitis en hoe is het te behandelen?

Gingivitis is te voorkomen met de juiste preventieve maatregelen en een goede mondhygiëne. Regelmatig en op juiste manier tandenpoetsen is dan ook erg belangrijk. Onze mondhygiëniste kan u een uitgebreide poetsinstructie geven.

Gingivitis wordt behandeld door tanden te reinigen en tandsteen en tandplak te verwijderen. Hierdoor wordt het ontstoken tandvlees ontzien en krijgt het de kans om te herstellen.

Wat is parodontitis en waar wordt het door veroorzaakt?

Parodontitis is een vergevorderd stadium van gingivitis. Wanneer de ontsteking aan het tandvlees uitbreidt naar het kaakbot spreken we van parodontitis. De ontsteking wordt in veel gevallen veroorzaakt door een slechte mondhygiëne, bacteriën, bepaalde leefgewoonten (zoals roken) en de algemene gezondheid. In het ergste geval zorgt de ontsteking voor een verlies van het kaakbot. Als het bot verloren gaat trekt het tandvlees zich terug en komen tanden en kiezen bloot te staan. Tanden en kiezen kunnen daardoor in extreme gevallen uitvallen.

Hoe voorkom je parodontitis?

Parodontitis is te voorkomen met een goede mondhygiëne en goede preventieve maatregelen, zoals regelmatig tandenpoetsen en het gebruik van ragers of tandenstokers . Wanneer parodontitis geconstateerd is, is behandeling door de mondhygiënist noodzakelijk. De mondhygiënist zal uitgebreid onderzoek uitvoeren, een individueel behandelplan opstellen en de parodontitis behandelen.

Afspraak maken voor mondhygiëne

Neem voor het maken van een afspraak met de mondhygiënist contact met ons op via het telefoonnummer 020 614 0053 of vul het onderstaande contactformulier in.

Bel: 020 614 0053

Naam*
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Vraag/ opmerking*