Rietwijkerstraat 52, 1059 XB Amsterdam

Kiespijn

Kiespijn bij Tandartspraktijk De Liefde

Helaas komt iedereen er weleens mee in aanraking: kiespijn. Het is de meest voorkomende pijnklacht aan het gebit. Kiespijn kent verschillende oorzaken, zoals een gaatje of een ontsteking. U herkent kiespijn aan een stekende, kloppende en zeurende pijn in uw mond. Laat uw klachten tijdig behandelen door een ervaren tandarts.

Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak wanneer u last heeft van kiespijn. Onze tandartsen helpen u graag!

Maak een afspraak bij Tandartspraktijk De Liefde en ontdek onze voordelen:

 • Ervaren en vriendelijke tandartsen
 • Behandeling afgestemd op uw klachten
 • Bij spoed dezelfde dag nog een afspraak
 • Afspraak in de avonden en op zaterdag mogelijk

Kiespijn: wat is het?

Kiespijn herkent u aan een plotselinge pijn in uw mond. In de meeste gevallen gaat het om een zeurende, stekende of kloppende pijn die met de tijd erger wordt. Het nuttigen van koude en warme voedingsmiddelen is vaak gevoelig. Kiespijn komt voor in twee vormen: acute en voortdurende kiespijn. Kiespijn kan namelijk plotseling ontstaan in een heftige vorm, maar ook in een zwakke mate opkomen waarna de pijn toeneemt. Laat uw klachten op tijd verhelpen door de tandarts.

Na het eten van ijs kon ik wel door de grond zakken. De stekende pijn was intens! Dezelfde week nog langs geweest bij Tandartspraktijk De Liefde. Ik was er op tijd bij, waardoor enkel het vullen van het gaatje voldoende was. Bedankt!

Liselot Zwaan uit Amsterdam

Herken kiespijn met deze symptomen

Het is belangrijk om klachten van kiespijn tijdig te laten behandelen. Wanneer u te lang wacht, kan er een complexere behandeling nodig zijn. Neem dan ook direct contact met ons op wanneer een van onderstaande symptomen u bekend voorkomen:

 • Stekende, kloppende of zeurende pijn
 • Pijn bij het nuttigen van warme of koude voedingsmiddelen
 • Zwelling aan uw wang, tandvlees of lymfeklieren in de hals
 • Pijnprikkels tijdens kauwen

De oorzaken van kiespijn

Kiespijn kent verschillende oorzaken en komt in diverse varianten voor. We zetten de veelvoorkomende oorzaken voor u op een rijtje:

Gaatjes

De bekendste oorzaak van kiespijn zijn gaatjes. We noemen ze ook wel cariës. Gaatjes ontstaan door tandplak op de tanden veroorzaakt door een matige mondhygiëne. Om de kans op gaatjes te verkleinen is het belangrijk frisdranken en ongezonde voeding zoveel mogelijk te vermijden. Probeer ook het aantal eetmomenten op een dag te verminderen

Ontstoken tandvlees

Gezond tandvlees is roze van kleur, bloedt niet en ligt strak om de tandhals. Ontstoken tandvlees daarentegen is rood van kleur, bloedt snel en is vaak gezwollen en pijnlijk. In het eerste stadium van ontstoken tandvlees spreken we van gingivitis. In een gevorderd stadium is er sprake van parodontitis.

Ontsteking aan de wortel

Een ontsteking aan de wortel is niet met het blote oog te zien. De tandarts ontdekt de ontsteking door middel van een röntgenfoto. Een lekkende vulling, tandbederf of een val kunnen de oorzaak zijn van een ontsteking aan de wortel. Na een wortelkanaalbehandeling verdwijnen uw klachten

Blootliggende tandhalzen

Een tandvleesontsteking of verkeerde manier van tandenpoetsen kunnen de oorzaak zijn van blootliggende tandhalzen. U ervaart in deze situatie pijn bij het nuttigen van warme of koude voedingsmiddelen.

Tanderosie

Tandglazuur slijt weg door zuren vanuit of buitenaf het lichaam. Bijvoorbeeld door het drinken van energiedranken of vruchtensappen met een hoge zuurgraad. We spreken dan van tanderosie. Wegslijtend glazuur vergroot de kans op kiespijn.

Abces

Een abces is een ontsteking die u herkent aan pijn bij het kauwen of pijn bij het aanraken van de betreffende plek. Ook is het mogelijk dat er zwelling optreedt aan de hals en wang. Voor het achterhalen van de exacte positie van het abces, maken we een foto.

Kiespijnklachten verhelpen

De tandartsen van Tandartspraktijk De Liefde bepalen afhankelijk van uw kiespijn de juiste behandeling. U kunt hierbij denken aan het vullen van een gaatje, een wortelkanaalbehandeling of het verwijderen van een abces. We starten met het achterhalen van de oorzaak van uw klachten, maken een röntgenfoto en stellen op basis hiervan een behandelplan op maat op. Herkent u de symptomen van kiespijn? Neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak. Is de pijn zo hevig dat u niet langer kunt wachten? Onze spoed tandarts staat dag en nacht voor u klaar!

Maak een afspraak Bel 020 614 0053

Kosten en vergoeding

De meeste tandheelkundige behandelingen vallen bij kinderen tot 18 jaar onder de basisverzekering. Indien u 18 jaar of ouder bent en aanvullend verzekerd bent, krijgt u enkele kosten voor de behandeling van kiespijn vergoed. Raadpleeg de zorgvergoedingcheck of neem contact op met uw zorgverzekeraar voor de exacte voorwaarden.

Ik had al enige tijd last van een zeurend gevoel in mijn kies. In het weekend werd de pijn ineens zo hevig. De spoed tandarts van Tandartspraktijk De Liefde stond gelukkig direct voor mij klaar. De pijn is weer verdwenen!”

Johanna Dist uit Amsterdam

Zo voorkomt u kiespijn

Kiespijn veroorzaakt vervelende klachten. Helaas is kiespijn niet helemaal te voorkomen. U kunt de kans op kiespijn wel verkleinen door een goede mondhygiëne na te streven. Ontdek de tips van onze tandartsen:

 • Goed poetsen is belangrijk. Poets uw tanden daarom minimaal twee keer per dag twee minuten lang.
 • Reinig uw tanden met flossdraad of ragers.
 • Bescherm uw tandvlees met het gebruik van een tandenborstel met zachte borstelkop.
 • Vervang uw tandenborstel elke drie maanden.
 • Nuttig zo min mogelijk zure en zoete voeding en dranken.
 • Plan twee keer per jaar een periodieke controle bij de tandarts en een grondige reiniging bij de mondhygiënist in.

Veelgestelde vragen over kiespijn

Mag ik pijnstillers slikken bij kiespijn?

Om kiespijn te onderdrukken mag u gerust pijnstillers slikken. We adviseren ibuprofen, omdat deze pijnstiller een ontstekingsremmend effect heeft. U kunt de pijnstiller ook gecombineerd gebruiken met paracetamol voor een versterkend effect. Houd hierbij wel altijd het advies in de bijsluiter aan! Daarnaast kunt u uw mond spoelen met kruidenthee of licht gezouten water.

Hoelang blijft de pijn aan na het vullen van een gaatje?

Het is normaal dat u na de behandeling nog enkele dagen pijnprikkels ervaart. Dit is zeker het geval wanneer de vulling dichtbij de tandwortel ligt. Dit gevoel trekt gemiddeld na twee tot drie dagen weg, afhankelijk van het type behandeling dat de tandarts heeft uitgevoerd. Wanneer er een wortelkanaalbehandeling is uitgevoerd, kunt u nog twee weken last hebben van napijn. Blijft de pijn aanhouden? Neem dan contact met ons op.

Is de behandeling pijnlijk?

Op basis van uw klachten kiezen we een geschikte behandeling. Indien nodig en gewenst geven we u een plaatselijke verdoving, zodat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

Last van symptomen van kiespijn? Maak een afspraak!

Heeft u last van kiespijn? Maak een afspraak bij een van de tandartsen van Tandartspraktijk De Liefde. Bel naar 020 614 0053 of vul onderstaand contactformulier in. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.