Rietwijkerstraat 52, 1059 XB Amsterdam

Behandeling bij angst

Behandeling bij angst bij Tandartspraktijk De Liefde

Maar liefst 40% van de Nederlanders blijkt bang te zijn voor een bezoek aan de tandarts. Speciaal voor deze mensen doen wij er alles aan om u op uw gemak te stellen tijdens een tandartsbehandeling. Stap voor stap leggen we uit wat er gaat gebeuren.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op. We helpen u graag van uw angst af!

Maak een afspraak bij Tandartspraktijk de Liefde en profiteer van de volgende voordelen:

 • Alle tijd en persoonlijke aandacht voor u als cliënt
 • Voor, tijdens en na de behandeling duidelijke communicatie
 • Stap voor stap uw angst overwinnen
 • Professionele en vriendelijke tandartsen
 • Verschillende verdovingen mogelijk

“Ik baalde zo van mijn angst voor de tandarts. Ik wilde mijn gebit graag goed onderhouden, maar durfde simpelweg gewoon geen afspraak te maken. Tot ik hoorde over Tandartspraktijk De Liefde. Ik ga weer zonder dat het zweet mij uitbreekt naar de tandarts toe. Heel fijn idee dat mijn gebit weer goed onderhouden wordt!

Oorzaken angst voor de tandarts

Het is wellicht fijn te weten dat u niet de enige bent die angst voor de tandarts kent. Zo krijgen twee op de vijf Nederlanders het al benauwd bij de gedachten aan de tandarts. Vaak geven patiënten aan vooral bang te zijn voor boren en verdovingen. Ze verwachten de gehele behandeling pijn te ervaren. In de meeste gevallen is deze angst ontstaan door vervelende ervaringen bij de tandarts in het verleden. Ook komt de angst voort uit onzekerheid en schaamte over de staat van het gebit. U hoeft zich hier niet druk om te maken. De tandartsen van Tandartspraktijk De Liefde helpen u graag! Daarnaast is het goed te weten dat tandheelkundige technieken de afgelopen jaren sterk verbeterd zijn. Tegenwoordig kunnen we daardoor vrijwel alle tandartsbehandelingen volledig pijnloos uitvoeren.

Tips om uw angst te overwinnen

Voelt u de angst alweer opkomen wanneer u nadenkt over uw volgende tandartsafspraak? Met onderstaande tips overwint u uw angst voor de tandarts:

 • Bedenk goed dat de tandheelkundige techniek de laatste jaren sterk is gevorderd. Tegenwoordig kunnen we vrijwel alle behandelingen pijnloos uitvoeren.
 • Doe voorafgaand aan de behandeling ontspannende oefeningen om uw zenuwen in bedwang te houden.
 • Nuttig geen cafeïnehoudende dranken. Deze middelen versterken het gevoel van stress.
 • Luister naar uw lievelingsmuziek of lees een favoriet tijdschrift ter afleiding.
 • Vraag een vriend(in) of familielid mee te gaan naar de tandarts. Vaak geeft dit een veilig en prettig gevoel.
 • Bespreek eerlijk uw angsten met de tandarts, zodat hij hier gedurende de behandeling rekening mee kan houden.
 • Vraag indien u dit prettig vindt om een spiegel, zodat u tijdens de behandeling meekijkt.
 • Bedenk samen met de tandarts of mondhygiënist een stopteken.

Periodieke controle bij angst

Om tandheelkundige problemen te voorkomen is het belangrijk tweemaal per jaar een bezoek te brengen aan de tandarts. Tijdens een periodieke controle bekijkt de tandarts de gezondheid van uw gebit en voert hij indien nodig behandelingen uit om de kans op intensieve behandelingen te verkleinen.

Behandeling bij angst

We begrijpen dat het voor u heel spannend is om naar de tandarts te gaan. Bij angst bij een behandeling nemen we alle tijd en aandacht voor u, zodat de behandeling zo comfortabel mogelijk is. We bespreken vooraf duidelijk uw angsten, klachten en wensen, zodat we hier gedurende de behandeling rekening mee kunnen houden. Om alvast enige angst weg te nemen, leest u hieronder de diverse stappen van een behandeling. U kunt zich op deze manier voor de behandeling al voorbereiden.

Stap 1: het intakegesprek

Bij Tandartspraktijk De Liefde staat het intakegesprek in het teken van kennismaken. We voeren tijdens een eerste afspraak nooit behandelingen uit, we controleren alleen uw gebit en maken röntgenfoto’s. Zo went u rustig aan het tandartsbezoek en maakt u kennis met de tandarts. De tandarts krijgt een goed beeld van uw gebit en stelt samen met u een behandelplan op maat op. Bent u bang voor bepaalde tandartsgereedschappen als boortjes of tangen of voor de verdoving? Geef dit van tevoren gerust door. De tandarts houdt hier dan rekening mee.

Stap 2: de behandeling

Wanneer u er zelf klaar voor bent, plannen we een tweede consult met behandeling. We begrijpen dat u het spannend vindt en houden hier de gehele behandeling dan ook rekening mee. Daarnaast adviseren we een stopteken af te spreken, zodat u kan aangeven wanneer het u even te veel wordt. We lassen dan een pauze in. Gedurende de behandeling houden we u natuurlijk ook goed in de gaten en plannen we voldoende pauzes, zodat de behandeling een prettige ervaring voor u wordt.

Stap 3: nazorg en vervolg

Na de eerste behandeling bespreekt de tandarts het vervolgtraject met u. Naast dat dit traject gericht is op het onderhouden van uw gebit, is ons doel ook uw angst te verminderen. Stapje voor stapje helpen we u zo aan een gezond gebit en een tandartsbehandeling zonder angst!

Verdovingen bij angst

Dankzij moderne technieken voeren we tegenwoordig vrijwel iedere behandeling volledig pijnloos uit. De tandarts geeft u vooraf aan de behandeling een klein prikje op de plaats van de ingreep. Deze verdoving zorgt ervoor dat u geen pijn ervaart bij bijvoorbeeld het trekken van een kies of het vullen van een gaatje. Daarnaast werken we met onderstaande unieke methodes. Tijdens het eerste consult legt de tandarts u alle mogelijke verdovingstechnieken uitgebreid uit. We stemmen de behandeling zo volledig af op uw wensen.

The Wand: computer-geassisteerde anesthesie

Bij Tandartspraktijk De Liefde werken we met een van de nieuwste technieken op het gebied van verdovingen: computer-geassisteerde anesthesie. Voor de verdoving maken we gebruik van The Wand waardoor u nagenoeg niets merkt van de behandeling. De comfortabele en efficiënte verdoving creëert minder angst dan het geven van een klein prikje. Daarnaast heeft u na de behandeling geen last van een gevoelloze mond.

Acupunctuur

Wanneer u liever niet verdoofd wilt worden door middel van een injectie, kunnen we acupunctuur toepassen. We geven u voorafgaand aan de tandartsbehandeling een acupunctuurbehandeling, waardoor u vrijwel niets voelt van de ingreep. Tijdens de intake afspraak kunt u bij ons aangeven indien u op deze manier verdooft wil worden.

Kosten tandarts 2022

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt de tarieven jaarlijks vast. Bekijk onderstaand overzicht met veelvoorkomende behandelingen voor een indicatie van de prijzen.

Diagnostisch onderzoek

Periodieke controle (C002) € 23,45
Probleemgericht consult (C003) € 23,45

Preventieve mondzorg

Preventieve mondzorg en/of instructie, per vijf minuten (M01) € 13,84
Consult voor evaluatie van preventie, per vijf minuten (M02) € 13,84
Gebitsreiniging, per vijf minuten (M03) € 13,84

Verdoving

Plaatselijke verdoving (A15) € 8,02

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Voor kinderen tot 18 jaar vergoedt de zorgverzekeraar de meeste tandheelkundige behandelingen bij een tandarts vanuit de basisverzekering. Wanneer u 18 jaar of ouder bent worden enkele behandelingen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Raadpleeg uw polis of neem contact op met uw zorgverzekeraar voor de voorwaarden en hoogte van de vergoeding.

Maak een afspraak bij angst voor de tandarts

Overwin uw angst en maak een afspraak bij de tandarts. De tandartsen van Tandartspraktijk De Liefde doen er alles aan om u op uw gemak te stellen gedurende de tandartsbehandeling. Samen met u gaan we op zoek naar de oorzaak van uw angst en proberen we deze weg te nemen. In overleg stellen we een behandelplan op maat op. Neem voor het maken van een vrijblijvende afspraak contact met ons op door te bellen naar 020 614 0053. Heeft u vragen over een bezoek aan de angst tandarts? Vul gerust onderstaand contactformulier in. We helpen u graag!