Rietwijkerstraat 52, 1059 XB Amsterdam

Biologische tandheelkunde

Biologische tandheelkunde bij Tandartspraktijk De Liefde

Tandartspraktijk De Liefde is gespecialiseerd in biologische tandheelkunde, ook wel bio-holistische tandheelkunde genoemd. Dit is een vorm van mondzorg, waarbij gebitsproblemen mede in verband worden gebracht met de algehele lichamelijke en geestelijke gezondheid. Ook speelt het gebruik van biologisch en lichaamsvriendelijk materiaal een centrale rol in de behandeling bij een biologische tandarts. De kosten voor een behandeling bij een biologische tandarts zijn hetzelfde als bij een normale tandarts.

Onze moderne tandartsenpraktijk is gevestigd in Amsterdam Zuid aan de Rietwijkerstraat 52 (Hoofddorppleinbuurt). Naast biologische tandartsen werken in onze praktijk ook mondhygiënisten en specialisten, waaronder een tandarts-gnatholoog. Wilt u meer informatie of een afspraak maken met een biologische tandarts? Neem contact met ons op.

Bij behandeling door één van onze biologische tandartsen bent u verzekerd van:

  • Een metaalvrije behandeling
  • Behandeling met lichaamsvriendelijke materialen
  • Minder chemicaliën en clean up systeem
  • Holistische benadering

Voor amalgaamverwijdering bij deze tandarts beland. Heel vriendelijk, luistert goed, denkt mee en voert werk met aandacht voor welbevinden van de patiënt kordaat en vakkundig uit.

Hoe ziet een behandeling bij de biologische tandarts eruit?

Een biologische tandarts doet dezelfde tandheelkundige behandelingen als een reguliere tandarts, zoals periodieke controles en het vullen van gaatjes. Het verschil zit hem in de werkwijze. Zo maken onze biologische tandartsen gebruik van lichaamsvriendelijke en metaalvrije materialen, hebben een holistische benadering en maken mogelijk gebruik van additieve geneeswijzen.

Gebruik van lichaamsvriendelijk en metaalvrije materialen en technieken

Voorop staat een behandeling met lichaamsvriendelijke en metaalvrije materialen, waarbij het lichaam zo min mogelijk door de tandheelkundige ingrepen wordt belast.

Holistische benadering

Onze biologische tandartsen richten zich tijdens de behandelingen niet alleen op de mond en het gebit maar ook het effect van het gebit op onze gezondheid. Hierbij wordt heel duidelijk dat de mond als een onderdeel van het gehele lichaam wordt beschouwd. In de praktijk komt het er op neer, dat wij een kritische blik op de gebruikte tandheelkundige materialen en behandelmethodieken hebben.

Voorbeelden
Bij biologische tandheelkunde wordt er onder meer gekeken naar het verband tussen:

  • Hoofdpijn, vermoeidheid of darmklachten door toepassing van amalgaam vullingen en andere belastende materialen
  • Hoofdpijn, tinnitus en de stand van uw kaken
  • Problemen met de spijsvertering door klachten aan uw gebit (het maag- en darmkanaal start namelijk in de mond)
  • Tandvleesproblemen en problemen aan uw immuunsysteem
  • Gewrichtsklachten en ontstekingen in uw kaak

Mogelijk gebruik van complementaire geneeswijzen

Er kan mogelijk gebruik gemaakt worden van additieve geneeswijzen zoals homeopathie en (electro)acupunctuur NAAV-C. Voor de cliënt wordt dan een individueel passend behandelplan gemaakt op bio-energetische grondslag.

Electro acupunctuur NAAV-C
Door middel van electro acupunctuur wordt u volledig doorgemeten met acupunctuurpunten aan handen, voeten en sommige gevallen het gezicht. In dit onderzoek worden reacties van het lichaam cijfermatig vastgelegd en kunnen wij samen met u achter het effect van het gebit op uw gezondheid komen.

Door middel van een medicijntest wordt daarna getracht om de gevonden afwijkende meetwaarden te normaliseren. Dit gebeurt door middel van onder andere homeopathische en isopatische preparaten.

Homeopathie
Homeopathie is een natuurlijke geneeswijze, gebaseerd op het gelijksoortigheidsbeginsel. Dit houdt in dat een homeopathisch geneesmiddel geschikt is voor de behandeling van een ziekte als het middel bij een gezond persoon dezelfde ziekteverschijnselen opwekt als die waaraan de zieke lijdt.

Tijdens een homeopathische behandeling krijgt de cliënt homeopathische middelen voorgeschreven. Deze homeopathische middelen bestaan uit potiëringen (stapsgewijze sterke verdunningen in combinatie met schudden) van stoffen die in pure vorm dezelfde symptomen zouden oproepen als de te bestrijden ziekte.

Verdovingen

Bij Tandartspraktijk De Liefde maken we gebruik van verdovingen als Xylocaïne® en Citanest®.

Verwijderen van amalgaam vullingen met het clean up system

Sommige tandartsen in Nederland maken of maakte gebruik van amalgaamvullingen. Dit zijn zilverkleurige vullingen die voor meer dan 50% uit de giftige stof kwik bestaan. Amalgaamvullingen geven dagelijks kwik af. Gemiddeld komt er per dag 3 tot 7 microgram kwik vrij. In extreme gevallen kan dit veel meer zijn. Met name het drinken van warme dranken verhoogt de afgifte van kwik.

In onze praktijk verwijderen wij daarom amalgaamvullingen. Dit doen wij door middel van het clean up system. Het cleanup systeem is een speciaal kapje dat om de kies past en zo’n 95% van de bij het uitboren vrijkomende kwikdamp (van het amalgaam) afzuigt. Wij vervangen amalgaam vullingen door vullingen van composiet. Hierdoor ontgiften we niet alleen uit de mond, maar ook het uit het lichaam

Vullingen

Indien wij een tand of kies moeten vullen, dan doen wij dit met composiet of cement. Composiet vullingen zijn witter en in esthetisch opzicht aantrekkelijker dan vullingen van amalgaam. Daarnaast zijn ze ook een stuk veiliger, in tegenstelling tot vullingen van amalgaam bevatten composietvullingen geen kwik. Tevens worden in onze praktijk geen composieten gebruikt waar weekmakers in zitten. In onze praktijk maken wij alleen gebruik van witte, composiet vullingen, waaronder Saremco els. Dit composiet bevat geen HEMA, TEGDMA en vrije Bisphenol-A (BPA) en heeft een zeer hoge bio-compatibiliteit.  

Fluoride

Over fluor is altijd zeer veel discussie tussen de reguliere en holistische tandheelkunde. Als holistisch tandarts zijn we niet per se tegen fluor. Wij denken in termen van balans en kijken naar het individu. Als u gezond bent, regelmatig eet (en niet de hele dag door) en een goede mondhygiëne hebt, heeft u in principe geen fluor nodig. Als u echter ongezond eet, niet helemaal fit bent en last hebt van stress kan het zijn dat uw speeksel niet sterk genoeg is om het remineralisatie proces van uw tanden voldoende te ondersteunen. Om die reden zit er in veel tandpasta fluoride. Fluoride is weliswaar toxisch als men er teveel van binnen krijgt, maar versterkt ook de tanden.

Aanbevolen producten

Als biologische tandartspraktijk raden wij u onder andere de producten van BlueM aan. BlueM producten bevatten een hoge concentratie zuurstof, uit o.a. honingenzymen. Het milieu in de mond kan veranderen doordat er zuurstof wordt toegediend. Hierdoor hebben de pathologische anaerobe bacteriën ( zoals bijvoorbeeld in een pocket) geen voedingsbodemmeer om van te leven. De producten van BlueM zijn ook heel gunstig bij implantologie.


Onze cliënten aan het woord

Jaap Spreij
Ik kom al jaren bij Hans de Liefde en ben in al die jaren altijd zeer tevreden geweest. Hij heeft altijd even een praatje voor je en informeert hoe het thuis is. De sfeer is daardoor altijd ontspannen en het is zeker geen straf om naar de tandarts te gaan.

Siety de Jager
Vriendelijke manier van benaderen. Tijd nemend. Vragen beantwoorden en flexibel met afspraken maken. Tijdens controle ook noodzakelijke kleine reparaties doen, zodat je niet nogmaals moet komen.

Arie en Janny Molenaar
Het komt nauwelijks voor dat wij bij het geven van cijfers tienen uitdelen. Onze tandarts verdient die echter. Nog altijd hebben wij een uur rijden over voor onze behandelingen. Deskundig en attent de Liefde en zijn assistentes.

Bekijk meer klantervaringen

 

Afspraak maken met een biologische tandarts

Voor een afspraak bij Tandartsenpraktijk de Liefde belt u naar 020 614 00 53. Mocht u verder nog vragen hebben over onze behandelingen als biologische tandarts dan kunt u contact met ons opnemen via het onderstaande contactformulier.