Rietwijkerstraat 52, 1059 XB Amsterdam

Kids

Het hele gezin is welkom

Bij Tandartspraktijk De Liefde is het hele gezin welkom. U kunt bij ons terecht voor diverse behandelingen en specialisaties: een eerste tandartsbezoek, periodieke controles, gaatjes, preventieve behandelingen en beugels. We besteden extra aandacht aan kinderen, omdat de meeste gaatjes ontstaan tussen het vierde en eenentwintigste levensjaar. Uw kind krijgt bij ons de tijd om te wennen aan de tandarts en voordat we een controle of behandeling uitvoeren, bespreken we dit met uw zoon of dochter op een begrijpelijke manier.

  • Extra aandacht voor kinderen
  • Diverse behandelingen en specialisaties
  • Begrijpelijke communicatie voor uw kind

Eerste tandartsbezoek

Wij adviseren om uw kind vanaf 2 jaar bij uw eigen controle afspraak mee te nemen naar de tandarts. Het eerste bezoek is gericht op kennismaking met de tandarts. Uw kind kan op deze manier rustig wennen aan de situatie. Laat aan uw kind zien dat u niet bang bent voor de tandarts. Hij zal zich dan sneller op zijn gemak voelen. Wanneer uw kind gewend is aan de tandarts, vragen wij of uw kind wil plaatsnemen in de behandelstoel. Afhankelijk van de situatie bekijkt de tandarts dan ook voor de eerste keer het gebit om de tanden en kiezen te tellen.

Periodieke controle

Wanneer uw zoon of dochter gewend geraakt is aan de tandarts, beginnen wij met de periodieke controles. De tandarts zal bij de controle de algehele gezondheid van het kindergebit onderzoeken en de tanden en kiezen tellen. Bovendien adviseren we u en uw kind over voeding en geven we tips voor het tandenpoetsen.

Preventie

Tandenpoetsen en gezonde voeding spelen een grote rol bij de gezondheid van het gebit (zie ook: mondhygiëne). Preventie is erg belangrijk om het gebit gezond te houden. U kunt bij Tandartspraktijk De Liefde terecht voor de volgende preventieve behandelingen:

Gaatjes

Het kan voorkomen dat zich gaatjes ontwikkelen in het gebit van uw kind. Ziet de tandarts gaatjes bij de controle, dan neemt hij de tijd om dit met jullie te bespreken. We leggen op een begrijpelijke manier uit wat een gaatje is en hoe we dit gaan oplossen. De tandarts communiceert op een open, eerlijke en begrijpelijke manier met uw kind.

Tanden wisselen

Wanneer uw kind 5 à 6 jaar is, zullen de eerste blijvende kiezen doorkomen. Vaak merkt het kind hier niets van. De kiezen zitten namelijk achter de achterste kiezen van het melkgebit, dus gaan er geen melkkiezen loszitten wanneer de eerste blijvende kiezen doorkomen.

Bij het wisselen van de overige tanden en kiezen valt er eerst een melktand of -kies uit voordat de het blijvende element doorkomt. Een kind is ongeveer 13 jaar wanneer alle tanden en kiezen gewisseld zijn. Op 14-jarige leeftijd komen er vervolgens achterin de mond nog 2 kiezen door en wanneer uw kind tussen de 18 en 24 jaar is komen er nog 4 verstandskiezen door.

Sealen

Pas doorgekomen kiezen hebben diepe groeven. Deze groeven zijn gevoelig voor gaatjes, omdat voedselresten en bacteriën er in achterblijven. Daarom ontstaan de meeste gaatjes op het moment dat de kiezen volledig doorgebroken zijn. De groeven zijn zo diep en smal dat u er met een tandenborstel niet goed bij komt, dus zelfs goed poetsen helpt hier niet tegen. De gaatjes worden wel voorkomen door het sealen van de kiezen. De tandarts bedekt de groeven met een dun laagje kunsthars of fluoridehoudend cement, zodat zich geen vuil kan ophopen in de groeven en er geen gaatjes ontstaan.

Beugels

Scheve of naar voren staande tanden kunnen met een beugel succesvol gecorrigeerd worden. Bij Tandartspraktijk De Liefde kunt u zowel terecht voor vaste als uitneembare beugels. Op de pagina beugels leest u meer over de mogelijkheden.

Vergoeding van kindertandheelkunde

Voor kinderen tot 18 jaar worden de meeste tandheelkundige behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Wel hebben een aantal verzekeraars sinds 2023 een prijsplafond ingesteld. Uw zorgverzekeraar vergoedt onder meer de kosten van periodieke controles, preventie en behandelingen. Dit geldt niet voor beugels en voor kroon- en brugwerk – deze kosten worden namelijk enkel vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Informeer bij uw verzekeraar naar de voorwaarden en de hoogte van de vergoeding.

Recensies over kindertandheelkunde

“Ik neem mijn dochter al mee naar de tandarts sinds ze 2 jaar is. Ze kon rustig wennen aan de tandarts en vindt het nu geen probleem om op controle te gaan. Fijn dat de tandarts de tijd geeft om te wennen.” – Dana

“De tandarts neemt alle tijd voor kleine kinderen, daardoor zijn mijn kinderen helemaal niet bang voor de tandarts!” – Lourdes

“Toen mijn 6-jarige zoon een gaatje had, legde de tandarts op een kinderlijke manier uit dat zijn tand ziek was en dat hij die beter moest maken. Mijn zoon gaat altijd met plezier naar Tandartspraktijk De Liefde!” – Ivanka
Bekijk meer klantervaringen

Veelgestelde vragen kindertandheelkunde

Vanaf welke leeftijd moet ik mijn kind meenemen naar de tandarts?

Wanneer uw kindje twee jaar is, raden wij aan om hem of haar mee te nemen naar de tandarts. Zo kunt u uw kindje meenemen naar uw periodieke controle. Op deze manier raakt uw kindje gewend aan de tandarts en is de kans kleiner dat hij bang wordt. Daarnaast ontvangt u als ouder of verzorger tijdig de beste tips en adviezen over het verzorgen van het melkgebit van uw kind.

Hoe vaak moet ik met mijn kindje langskomen voor een controle?

Wij raden aan om minimaal twee keer per jaar langs te komen voor een periodieke controle. Melktanden zijn minder sterk dan de tanden van een volwassene door de glazuurstructuur. Door deze structuur kunnen er eerder gaatjes ontstaan in het gebit. Om dit te voorkomen kan de tandarts naast poetsinstructies ook voedingsadvies geven.

In hoeverre worden de behandelingen van mijn kind vergoed?

Kinderen tot 18 jaar krijgen tandheelkundige behandelingen zoals een periodieke controle en de bijbehorende behandelingen zoals gebitsreiniging en het vullen van gaatjes vergoed van de zorgverzekering vanuit het basispakket van de verzekerde ouder. Behandelingen zoals een beugel of kroon- en brugwerk worden echter niet vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor moet u een aanvullende verzekering afsluiten.

Waarom is het belangrijk om het melkgebit goed te verzorgen?

Gaatjes of ontstekingen in het melkgebit hebben niet alleen invloed op het melkgebit, maar ook op de blijvende tanden en kiezen. Zo kunnen er ruimteproblemen ontstaan wanneer er vroegtijdig melktanden of -kiezen getrokken dienen te worden, kunnen ontstekingen overgaan op het blijvende, volwassen gebit en kunnen gaatjes in het melkgebit de aanwezige, volwassen tanden en kiezen aantasten.

Hebben jullie een wachtlijst?

Bij Tandartspraktijk De Liefde maken wij geen gebruik van een wachtlijst. Nieuwe cliënten zijn dan ook van harte welkom.

Afspraak maken voor u en uw kind

Neem voor het maken van een afspraak contact met ons op via het telefoonnummer 020 614 0053. Heeft u vragen over een tandartsbezoek met uw kind? Vul dan het onderstaande contactformulier in.