Rietwijkerstraat 52, 1059 XB Amsterdam

Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling bij Tandartspraktijk De Liefde

Endodontologie is de tandheelkundige benaming voor een wortelkanaal- of zenuwbehandeling. Elke tand bevat één of meer wortelkanalen. Deze wortelkanalen zijn gevuld met zacht weefsel, bestaande uit zenuwen en bloedvaatjes, ook wel pulpa genoemd. De tandpulpa kan ontstoken raken door een gaatje, een lekkende vulling of door een val. Wanneer er een ontsteking in de pulpa zit, geneest dit niet meer. Gaat u niet naar de tandarts voor een wortelkanaalbehandeling, dan wordt de pijn erger en trekt de ontsteking door naar het kaakbot. De wortelkanalen staan namelijk via de wortelpunten in verbinding met het kaakbot. Voor het maken van een afspraak neemt u contact met ons op via het telefoonnummer 020 614 0053 of via het contactformulier.

Klachten

Vaak heeft u last van klachten wanneer uw tandpulpa ontstoken is. Eerst krijgt u aanhoudende pijn bij het nuttigen van koude en warme voedingsmiddelen. Vervolgens krijgt u spontane pijn in uw tand of kies, waardoor u ’s nachts wakker wordt. Ook kauwen of bijten doet pijn. Uw tandvlees zwelt op en wordt rood. De pijn gaat ten slotte uitstralen naar de kaken, het oor of naar andere tanden en kiezen. U hoeft echter niet altijd pijn te hebben bij een wortelkanaalonsteking. Soms wordt een ontsteking pas ontdekt na het maken van een röntgenfoto of na klinische testen.

Behandeling

De tandarts maakt ten eerste een röntgenfoto om te achterhalen waar de ontsteking zich precies bevindt. Vervolgens krijgt u een verdoving, zodat u niets van de behandeling voelt. De tandarts maakt de ontstoken tand of kies aan de bovenkant open om het wortelkanaal bloot te leggen. Hij verwijdert het ontstoken en dode weefsel uit uw tand met kleine vijltjes. Met een desinfecterende vloeistof maakt hij de holte in uw tand schoon, zodat er geen ontstoken weefsel achterblijft. De tandarts vult de holte op met rubberen stiftjes en werkt de tand af met een normale vulling. Als uw kies of tand erg verzwakt is, kan ervoor gekozen worden om een kroon te plaatsen in plaats van een reguliere vulling.

De ruimte die is ontstaan door de kleine vijltjes worden opgevuld met rubberen stiftjes en afgewerkt met een normale vulling. De behandeling is vrijwel pijnloos doordat u verdoofd wordt. Mogelijk ervaart u na de behandeling napijn, wij raden u dan om een paracetamol of ibuprofen in te nemen.

Resultaten van een wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is erop gericht om een tand of kies te behouden die anders moet worden getrokken. Het succespercentage van een wortelkanaalbehandeling is hoog, maar zoals met alle medische behandelingen kan een gunstig resultaat niet worden gegarandeerd. Soms is het nodig is dat een tand of kies opnieuw endodontisch moet worden behandeld, er een chirurgische ingreep (apexresectie) moet plaatsvinden of dat de tand of kies alsnog moet worden getrokken.

Herbehandeling

In bijzondere gevallen wanneer de ontsteking na een wortelkanaalbehandeling niet geheel geneest of wanneer u opnieuw klachten ervaart, kan een herbehandeling nodig zijn. Tijdens de nieuwe behandeling worden de wortelkanalen opnieuw gereinigd en gevuld. De tandarts of endodontoloog maakt tijdens de herbehandeling een röntgenfoto om het verloop van de behandeling te controleren.

Pijnbestrijding na een wortelkanaalbehandeling

Dankzij de verdoving voelt u tijdens de behandeling vrijwel niets. Mogelijk ervaart u na de behandeling napijn. Wij raden u aan de pijn te bestrijden met paracetamol of ibuprofen. Indien de pijn na 1 tot 2 weken aanhoudt, neemt u contact met ons op via 020 614 0053. Geneest de ontsteking niet of houdt u pijnklachten na de wortelkanaalbehandeling? Dan voert de tandarts nogmaals een wortelkanaalbehandeling uit om u van uw klachten af te helpen.

Alternatieven voor een wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling wordt verricht om een tand of kies te behouden. Er zijn echter ook andere mogelijkheden:

  • A-Geen behandeling of  wachten op duidelijker symptomen. Hierbij loopt u het risico op pijn, en zwelling, dat de ontsteking zich uitbreidt, met mogelijke aantasting van kaakbot en verlies van de tand of kies.
  • B- In sommige gevallen kan een apexresectie (wortelpuntbehandeling) een oplossing bieden.
  • C-Trekken van tand of kies zonder vervolg behandeling. Dit kan resulteren in: het verschuiven van andere tanden of kiezen, het veranderen van  de beethoogte en tandvleesproblemen.
  • D-Trekken van de tand of kies met daarna een andere behandeling zoals een implantaat, een brug of een (deel)prothese.

Ook deze alternatieve behandelingen hebben risico’s en mogelijke complicaties. Uw tandarts kan u hierover meer informatie verstrekken.

Kosten van een wortelkanaalbehandeling in 2024

De prijzen voor tandheelkundige zorg worden bepaald door de Nederlandse Zorg Autoriteit. Hieronder staan voorbeelden van de prijzen voor een wortelkanaalbehandeling. Hoeveel uw behandeling kost is afhankelijk van het aantal kanalen. Uw tandarts stelt dan ook voorafgaand een persoonlijke begroting op. Hieronder vindt u een overzicht van de veelgebruikte codes bij een wortelkanaalbehandeling.

Verdoving en narcosebehandeling

A15 Oppervlakte verdoving€9,15
A10 Geleidings-, infiltratie- en/of intraligamentaire verdoving€17,60
A20 Behandeling onder algehele anesthesie of sedatieKostprijs

Vullingen

C022 Droogleggen van elementen door middel van een rubberen lapje€14,08
V80* Aanbrengen eerste wortelkanaalstift€40,83
V85* Aanbrengen elke volgende wortelkanaalstift in hetzelfde element€26,75
V93 Drievlaksvulling composiet€88,00

Consultatie en diagnostiek

E02 Uitgebreid wortelkanaalbehandeling consult€49,28
E03 Consult na tandheelkundig ongeval€38,72

Wortelkanaalbehandeling

E04 Toeslag voor kosten bij gebruik van roterende nikkeltitanium instrumenten€58,12
E13 Wortelkanaalbehandeling per element met 1 kanaal€126,72
E14 Wortelkanaalbehandeling per element met 2 kanalen€183,04
E16 Wortelkanaalbehandeling per element met 3 kanalen€239,36
E17 Wortelkanaalbehandeling per element met 4 of meer kanalen€295,68
E85 Elektronische lengtebepaling€17,60

Aanbrengen Rubberdam

C022 Aanbrengen rubberdam€14,08

Toeslagen bij complicaties bij wortelkanaalbehandelingen

E55 Behandeling dichtgeslibd of verkalkt wortelkanaal€35,20

Gebruik operatiemicroscoop

E86 Gebruik operatiemicroscoop bij wortelkanaalbehandeling€95,04

Kronen en bruggen

R31 Opbouw plastisch materiaal€70,40

* Deze prijs is exclusief techniekkosten

Let op: De totale kosten van een behandeling zijn onder meer afhankelijk van het aantal kanalen in de tand of kies en kunnen oplopen tot ca. 700 euro. Voorafgaand aan de behandeling ontvangt u altijd een persoonlijke begroting van de kosten.

Vergoeding van de kosten

Wanneer u jonger dan 18 jaar bent, wordt de wortelkanaalbehandeling volledig vergoed door de basisverzekering van uw zorgverzekeraar. Bent u 18 jaar of ouder, dan wordt een wortelkanaalbehandeling niet vergoed vanuit de basisverzekering. Uw zorgverzekeraar vergoedt de behandeling vaak wel vanuit een aanvullende zorgverzekering. Wij raden u aan om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar over de voorwaarden en de hoogte van de vergoeding.

Veelgestelde vragen over wortelkanaalbehandelingen

Hieronder hebben we een aantal veel gestelde vragen over wortelkanaalbehandelingen beantwoord. Heeft u een andere vraag of wilt u graag meer informatie, neem dan gerust contact met ons op. Wij voorzien u graag van meer informatie.

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Een tand of kies kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of door bijvoorbeeld een val. Gevoeligheid met warm en koud, een dikke wang of hevige kiespijn kunnen signalen zijn van een ontsteking. Ook kan het zijn dat er (nog) geen klachten zijn. De tandarts komt er dan achter bij het maken van een controlefoto of tijdens het vullen van de kies. De tandarts kan dan een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Alle kanalen worden zorgvuldig gereinigd en opgevuld. Tijdens de behandeling maakt de tandarts röntgenfoto’s, zodat hij het verloop van de behandeling kan controleren. Na de behandeling wordt er een nieuwe vulling of soms een kroon geplaatst.

Om tandbederf te voorkomen zijn preventie en goede mondhygiëne erg belangrijk. Wilt u advies over goede preventie? Neem dan contact op met onze mondhygiënisten. Zij kunnen u uitgebreid adviseren en voorlichten over preventie en hygiëne.

Wie doet een wortelkanaalbehandeling?

Wortelkanaalbehandelingen worden veelal door uw eigen tandarts uitgevoerd. Voor moeilijke wortelkanaalbehandelingen en her-endo’s wordt u doorverwezen naar onze tandarts-endodontoloog Sander Menso. Sander woont regelmatig nationale en internationale cursussen en congressen bij op het gebied van endodontologie. Hij is aangesloten bij Tandarts-Endodontologen-Nederland (TEN),  de European Society of Endodontology (ESE) en is erkend als Tandarts-endodontoloog door de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie.

Wat is het verschil tussen een wortelkanaalbehandeling en een zenuwbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling en een zenuwbehandeling zijn dezelfde tandheelkundige ingreep waarbij het ontstoken weefsel uit het wortelkanaal verwijderd wordt.

Welke verzekering vergoedt een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Of u met een aanvullende tandartsverzekering recht heeft op een vergoeding hangt af van de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering. Wij adviseren dan ook altijd om voorafgaand aan de behandeling bij uw verzekeraar te informeren of u recht heeft op een vergoeding. Wij raden tevens aan om dan direct te informeren welke ingrepen en onderzoeken van de behandeling vergoed worden, in veel gevallen is dat enkel een bepaald percentage of een bepaald bedrag.

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk en zorgt het voor napijn?

De behandeling vindt vaak plaats onder lokale verdoving en is meestal pijnloos. In sommige gevallen is een verdoving niet nodig. Er  kan napijn en in enkele gevallen zwelling optreden. Deze duurt enkele dagen tot een week en is in het algemeen met paracetamol of ibuprofen goed te bestrijden. Mocht de napijn erg lang aanhouden of er  veel zwelling, koorts of slikproblemen zijn neem dan contact op met uw tandarts.

Wat kost een wortelkanaalbehandeling?

De tarieven voor wortelkanaalbehandelingen zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit in opdracht van de overheid. Indien u eerst voor een consult komt, dan ontvangt u een begroting van de kosten. De kosten zijn afhankelijk van het aantal kanalen in de tand of kies. Indien nodig kan er eerst een endostart worden ingepland en kunt u later terugkomen voor het afmaken van de wortelkanaalbehandeling.

Hoe lang duurt een behandeling?

De tijd die de wortelkanaalbehandeling in beslag neemt is afhankelijk van het aantal wortelkanalen en de moeilijkheidsgraad. In de meeste gevallen duurt een behandeling tussen de 30 minuten en de 2 uur.

Afspraak maken voor een wortelkanaalbehandeling

Wanneer u een ontstoken wortelkanaal heeft, neemt u contact met ons op voor het maken van een afspraak via het telefoonnummer 020 614 0053 of via het onderstaande contactformulier.