Rietwijkerstraat 52, 1059 XB Amsterdam

Kunstgebit

Kunstgebit bij Tandartspraktijk De Liefde

Een kunstgebit van Tandartspraktijk De Liefde lijkt als twee druppels water op een natuurlijk gebit. Een gebitsprothese wordt vaak gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar. Heeft u een aanvullende verzekering? Dan is de kans groot dat u de kosten van uw kunstgebit volledig terugkrijgt.

  • Tot wel 100% vergoed door zorgverzekeraar
  • Persoonlijk opgesteld behandelplan

Kunstgebit: behandeling in stappen

Om ervoor te zorgen dat het kunstgebit perfect in uw mond past, hebben wij een eenvoudig stappenplan opgesteld voor het ontwikkelen van het kunstgebit. Een mooi en natuurlijk ogend kunstgebit waarmee u goed kunt kauwen en beter kunt praten vergt tijd, aandacht en vakmanschap.

Stap 1: Afdruk maken

Bij de eerste afspraak wordt er met een vloeibaar rubber (alginaat) een afdruk van uw gebit gemaakt. Deze kaakafdruk gebruiken we om een afdruklepel te maken in het tandtechnisch laboratorium. Deze afdruk hebben we nodig voor de volgende stap: de precisie-afdruk.

Stap 2: Ontwerp prothese

De afdruklepel wordt tijdens de tweede afspraak gebruikt voor het maken van een individuele afdruk. Op deze manier voorkomen we dat randen en begrenzingen van het kunstgebit in een later stadium problemen zullen opleveren.

Stap 3: Beetbepaling

Tijdens de derde afspraak registreren we de stand van de kaken met behulp van de gipsafdrukken. Hierdoor zijn wij in staat om de verhoudingen tussen de onder- en bovenkaak te registreren. Aan de hand van deze resultaten bepalen we waar de tanden en kiezen komen te staan.

Stap 4: Pasprothese

Met behulp van de pasprothese bekijken we tijdens de vierde afspraak of het kunstgebit goed in uw mond past. In dit stadium is het nog mogelijk om aanpassingen te doen aan de pasprothese. Als u tevreden bent, maakt de tandtechnicus uw nieuwe kunstgebit af.

Stap 5: Definitieve prothese

Bij de vijfde afspraak is de definitieve prothese klaar en heeft u de mogelijkheid om het kunstgebit te passen. Bent u helemaal tevreden? Dan krijgt u uw nieuwe kunstgebit mee naar huis.

Kosten kunstgebit in 2024

Hieronder worden enkele kosten weergegeven voor het ontwerpen, plaatsen en onderhouden van het kunstgebit die zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. Let op: Dit zijn niet alle kosten die verbonden zijn aan een kunstgebit. Voorafgaand aan de behandeling ontvangt u een persoonlijke begroting van de kosten.

Voorbereiding op kunstgebit

Toeslag voor individuele afdruk bij volledig kunstgebit (P040)€ 76,03

Volledig kunstgebit

Volledig kunstgebit bovenkaak (P020)€ 211,20
Volledig kunstgebit onderkaak (P021)€ 281,60
Volledig kunstgebit boven- en onderkaak (P022)€ 457,61

Controle en reparatie kunstgebit

Tijdelijk volledig kunstgebit, per kaak (P023)€ 140,80
Reparatie volledig kunstgebit, zonder afdruk, per kaak (P068)€ 21,12
Reparatie volledig kunstgebit met afdruk, per kaak (P069)€ 56,32

Bekijk alle kunstgebit tarieven

Vergoeding door de zorgverzekeraar

In een aantal gevallen vergoedt de zorgverzekeraar de kosten voor een kunstgebit volledig. Vanuit uw basisverzekering heeft u in ieder geval elke vijf jaar recht op 75% vergoeding van een volledig kunstgebit. Bij een aanvullende verzekering wordt in veel gevallen tot wel 100% vergoed.
De kosten voor het trekken van tanden of kiezen dient u in sommige gevallen wel voor uw rekening te nemen. Voorafgaand aan de behandeling ontvangt u altijd een persoonlijke begroting die u kunt voorleggen aan uw verzekeraar.

Neem contact op met uw zorgverzekeraar als u precies wilt weten wat uw verzekering dekt.

Veelgestelde vragen

Lijkt mijn kunstgebit op mijn oorspronkelijke gebit?

Ja, want de tandarts maakt een afdruk van uw kaak voordat hij uw oude tanden trekt. Deze afdruk wordt gebruikt bij het ontwerpen van het kunstgebit, waardoor uw kunstgebit op uw oorspronkelijke gebit zal lijken. Het is eventueel ook mogelijk om de kleur, stand of vorm van de tanden aan te passen als u niet tevreden bent over uw oude gebit. Dit wordt tijdens het consult uitgebreid met u besproken.

Heb ik kleefpasta nodig voor een kunstgebit?

Nee, in principe heeft u geen kleefpasta nodig als het kunstgebit goed past. Zit uw kunstgebit los? In dat geval is kleefpasta een tijdelijke oplossing, maar het is beter om uw kunstgebit te laten repareren door onze tandartsen. Daardoor past uw gebitsprothese weer perfect in uw mond.

Hoe reinig ik mijn kunstgebit?

Wij adviseren u om na iedere maaltijd uw mond te spoelen en het kunstgebit schoon te maken met een tandenborstel. Wij raden u aan om uw gebitsprothese te poetsen met zeep of speciale schoonmaakmiddelen die geschikt zijn voor het kunstgebit.  Voordat u gaat slapen, legt u het kunstgebit in een bakje koud water. Poets daarnaast ook uw kaken en gehemelte met tandpasta of lauw water, zodat er geen ontstekingen in uw mond ontstaan.

Vermijd schoonmaakproducten zoals tandpasta, bleek of bruistabletten. Deze schoonmaakmiddelen zijn schadelijk voor uw kunstgebit. Ook het gebruik van warm of heet water raden wij af.

Worden overgebleven tanden getrokken?

Ja, maar het is niet altijd nodig om alle tanden te trekken. Als u nog veel gezonde tanden heeft, kan er namelijk gekozen worden voor een gedeeltelijke gebitsprothese. Bij een volledig kunstgebit voor de onder- en bovenkaak is het wel nodig om alle tanden te laten trekken.
Eerst trekt de tandarts uw kiezen en na een paar weken zijn de tanden aan de beurt. Gedurende deze periode zult u zacht en vloeibaar voedsel moeten eten. Het trekken van tanden of kiezen gebeurt onder verdoving en doet daardoor geen pijn.

Afspraak maken

Neem via onderstaand contactformulier contact op voor meer informatie over kunstgebitten. U kunt ook bellen naar 020 614 0053.