Rietwijkerstraat 52, 1059 XB Amsterdam

Poetsen met kooltandpasta. Do or don’t?

Je hebt het vast wel eens gezien of zelfs geprobeerd: Zwarte tandpasta op basis van actieve houtskool. Je smeert een zwart goedje op je tanden, maar de belofte is dat je er wittere tanden van krijgt. Influencers staren in hun camera’s met een verpletterende glimlach en vlekkeloze huid om deze producten te promoten, maar zijn ze ook goed voor de mondgezondheid?

Houtskool is van nature efficiënt in het absorberen van verontreiniging, waardoor het bijvoorbeeld gebruikt wordt om water te filteren. Tandpasta met houtskool kan oppervlakkige vlekken op tanden verwijderen, waardoor ze witter lijken. Als de verkleuring van je tanden zich niet op het oppervlak bevindt, dan zal de tandpasta niet helpen. Om die verkleuring uiteindelijk weg te krijgen, zou je bijvoorbeeld je tanden kunnen bleken.

Het verwijderd dus vlekken aan de oppervlakte, maar je tanden worden niet daadwerkelijk witter. Daarnaast kan de tandpasta met geactiveerd houtskoolpoeder je glazuur beschadigen, omdat het meer schuurmiddel bevat dan andere tandpasta’s. Hierdoor kan je je tandglazuur wegschuren waardoor je sneller cariës  (gaatjes) krijgt.

Een ander nadeel is dat het zwarte poeder blijft hangen achter oneffenheden op je tanden, zoals bij vullingen. Hierdoor krijg je natuurlijk een omgekeerd effect. Ook wordt je wasbak zwart, waardoor je ook wat langer bezig bent met schoonmaken.

Wil je weten welke tandpasta je het beste kunt gebruiken? Vraag dan altijd advies aan jouw tandarts of mondhygiënist.