Rietwijkerstraat 52, 1059 XB Amsterdam

Is elektrisch tandenpoetsen beter dan gewoon poetsen?

Ja, je tanden poetsen met een elektrische tandenborstel is beter dan met een handtandenborstel. Tandplak verwijderen is namelijk een kwestie van veel schrob- en boenwerk. Een elektrische tandenborstel neemt dit werk uit handen en zorgt ervoor dat jij je kan focussen op je poetstechniek.

Een bijkomend voordeel is ook nog dat de kop van een elektrische tandenborstel vaak kleiner is. Hierdoor kan je de lastige plekken in je mond beter bereiken. Ook zijn de meeste elektrische tandenborstels tegenwoordig uitgerust met een timer die meet hoelang jij je tanden poetst. Dit maakt het makkelijker om je aan de twee minuten tandenpoetsen te houden.

Zitten er ook nadelen aan elektrisch poetsen?

Vanuit tandheelkundig oogpunt heeft elektrisch poetsen eigenlijk geen nadelen ten opzichte van poetsen met een handtandenborstel. Sommige mensen vinden het trillen van de borstel wel vervelend, waardoor zij minder vaak of minder lang hun tanden poetsen. Daarbij zijn handtandenborstels vaak vele malen goedkoper. Ons advies is wel om deze investering te maken. Je mondgezondheid is namelijk erg belangrijk. En goed je tanden poetsen is een van de belangrijkste onderdelen van de mondverzorging.

Alleen een elektrische tandenborstel is niet genoeg

Elektrisch poetsen kan je mondverzorging enorm helpen. Maar naast tandenpoetsen blijft het belangrijk om ook de ruimtes tussen je tanden goed te verzorgen. Zelfs een elektrische tandenborstel kan niet overal bij. De ruimtes tussen je tanden worden vaak niet goed schoon wanneer je alleen je tanden poetst. En dit terwijl ongeveer 40% van je tandoppervlak zich tussen je tanden bevindt. Reinig je gebit daarom ook nog goed met ragertjes of flosdraad.

Waar moet je op letten bij een elektrische tandenborstel?

Er zijn elektrische tandenborstels te koop met een ronde borstel die heen en weer draait en tandenborstels met een langwerpige kop die heen en weer trilt. De ronde borstels zijn doorgaans iets effectiever in het reinigen van je tanden.

Daarnaast moet je rekening houden met de stroomvoorziening van de elektrische tandenborstel. Er zijn borstels met batterijen en borstels met een oplaadbare accu op de markt. De tandenborstels met batterijen hebben over het algemeen iets minder reinigingskracht en een beperkter aantal poetsbewegingen. Voor een optimaal resultaat kies je dus voor een elektrische tandenborstel met een ronde kop en met een oplaadbare accu.

Tot slot is het belangrijk om de kop van de tandenborstel regelmatig te vervangen. Wanneer de haartjes van de tandenborstel zo ver zijn verbogen dat ze buiten de steel uitkomen dan is het raadzaam om een nieuwe kop op de tandenborstel te zetten. Wanneer dit vaker dan eens per drie maanden voorkomt is het overigens goed om je poetstechniek eens onder de loep te nemen. Misschien poets je wel te hard. In de nieuwere elektrische tandenborstels zit vaak een sensor die te hard poetsen tegengaat. Dus een upgrade van je elektrische tandenborstel kan je poetsgedrag ook al helpen!